Monday, January 3, 2011

Bumbu Desa

Kalau buat entry dalam blog pasal makanan, actually ada kebaikannya, sebab boleh bagi idea nak makan kat mana kan....pastu sambil baca tu tersedak-sedak telan air liur kan...pastu text your hubby/boyfriend/bff to set a date semata-mata nak makan ke tempat2 yang dihajati.


**Entry ini bukan berbayar yea...saja suka-suka share dgn you all.


Untuk tahun 2010, I had been to this restaurant twice in the same month. Mana tak gemuk kan......this place called 'Bumbu Desa' the restaurant that served authentic Indonesian dishes. Cam juga restoran House of Sundanese cuma, they served Sudanesse Food kan. Setakat ini ada 2 cawangan di KL, KLCC & The Curve. I prefer KLCC nye ambience compare to The Curve. Seronok banget deh, makan di sini. For more info you can visit BUMBUDESA


Kalau you all pegi, jangan lupa order Avocado juice memang best, takde pula gambo. Sedap banget. You all boleh pilih menu through the menu book or you pegi kat counter and pilih mana-mana yang berkena di hati. I boleh recommend Gado-gado, Cumi goreng, bukan cumi jelly manis yea....cumi tu sotong, kangkong goreng, sambal udangnya sungguh delicious..ikan talapia tu u boleh pilih nak masak camner.....


Nak pilih menu dari counter pun boleh. All foods are 1/2 cook, so once you confirmed the order, then diarog akan masak or preheat je, i think.

From left : gado-gado, sambal udang
Below : Nasi putih & ayam bakar


Menarik kan nasi letak dalam belanga gini.....ni kire anak periuk kot. Kalau kat pasar malam, korang perasan tak gerai yang jual mee soup kan guna periuk jenis ni. Nanti buat kenduri or open house, guna je lah periuk ni isi nasi. Entah benda aku bebel tu agaknye....

Ada macam-macam jenis nasi, tapi yg menarik ada nasi liwet bukan nasi liwat yea. Nasi ni dihidangkan dengan ikan bilis & ikan kering. Tapi tak tergamak pula aku nak mengorder nya. Makan dgn nasi putih biasa je.



The price ikut serving. If you all makan ramai-ramai, boleh share-share. 1st time dtg we spend 300++ for 7 pax dengan lauk lebih dari 7 jenis. So kireorg makan dlm RM50 per person lah. Then 2nd time, 5 jenis lauk, around RM100++ not bad huh. Dapat jadi member lagi, next time datang dapat 20% disc. Boleh datang lagi. Memang sangat mengenyangkan. Yang penting hati happy kan. You can bring your family ke sini. Sebab makanan situ sikit lebih kurang je dengan masakan melayu.

So enjoy!

7 comments:

Ermayum said...

belum pernah lagi nanti i cuba k

Lady of Leisure said...

ya ampung bestnya lauk pauk semua sedap2..

mrsharis said...

Nampak sedap...and erkk, harganya pun mantop :)

Nurhayati said...

prasan gak kat the curve, tapi tak pernah try lagi..lalu je hihi
wah nasi "liwat" opss hahaha

SyidaGorjes said...

semalam baru makan cumi2 kat ole-ole bali.

linahilmin said...

Uiksssss, nampak best betul pics nya, leh la try next time!

Mummy Nana said...

Salam...
Mmmmm.. nampak menarik makanan2 kat kedai ni.... mesti sedapkan..... boleh try kalau balik Mesia...

Post a Comment