Thursday, November 4, 2010

How Do You Do, Friend?

I thought I'd forget what happened yesterday, but, I was wrong, until this morning, I'm still thinking about this... It was happened yesterday, late afternoon, while waiting for my colleague to get ready to go home together, I received a message from my FB inbox from my old friend.



Message tu berbunyi, Hei' I miss you lah Ayu, i dah pindah Sepang, jmpt lah datang rumah. Errr..I was like, apa hal ni? tetiba bagi message ni, then i replied. How are you, dah pindah Sepang? Baguslah, insya'allah jumpalah nanti. The she replied again saying, 'I macam biasa, tetap maintain kurus (apa motif bagitau?). Siti (bukan nama sebenar) selalu call aku, dia baik dengan Timah (bukan nama sebenar). Aku jawab, 'Ko kim salam lah kat diaorang ye.

Apa yang buat serabut fikiran ni ialah, saya mengemaskini FB's account and I deleted her from my Friend's Request. I did add her about a few months back, then after quite sometimes, she did not accept my request, then I thought, she dont want to be my friend, that makes me quite surprise, as I can remember that we dont have any bad history together. Lepas je, I delete, terus pop-up message tu. Ko gelabah ke aku terus delete request tu? Tetiba nk cakap rindu pula.... Ok fine, I jawab dengan baik juga.


Tetapi, bila dia mention nama Siti and Timah, again, apahal pula ni ko sebut nama 2 manusia itu? Dulu, memang saya baik sangat dgn Siti & Timah, during our school time and after we're graduated and get married. We're doing just fine. Tapi tak tahu ribut taufan mana datang, tetiba si Siti & Timah tak nak jawab my phone, my sms, my email. I dont know why, at least give a me a clue or maybe, I ada tercakap atau terbuat perkara yang menyakitkan hati mereka, please explain to me and I'll make it better or I'll try to fix it.


Then, I found out dari
Si Pengantar Message (SPM) ini, yang mereka berkecil hati dengan saya sebab "SAYA PREGNANT" wtf???? Logik tak? You as my bestfriend, you should be happy for me, kenapa nak kecik hati ni? OMG, I just couldn't believe what I heard. I tanya dengan SPM betul ke? tapi kenapa? What I did wrong to both of you? Masa tu I try to call them, macam tak percaya kan apa yg I dengar, the best part is, mereka switch off h/phone and lagi bestnya, tukar no phone. Mmg berbakul-bakullah nak aku maki diaorng ni, pengecut, tak nak confront 1 to 1. I call si SPM ni, tnya no h/phone diaorg, si SPM ni selamba jawab, diaorg tak kasi aku cakap kat ko no hp diaorg yg baru. Ok fine, lepas tu memang sampai bebila pun aku malas nak cakap dgn korang.

Look, I'm not trying to putuskan silahturahim dengan mereka, tapi mereka buat cam gitu, and I dont give a damn at all. Kalau nak mengungkit satu-satu hal or rahsia diaorng tu memang tak habis cerita, tapi buat apa nak buka aib orang, nak canang 1 dunia kan. Aku juga yang berdosa. The latest I heard about them, yang Si Siti tu dah bercerai dan tiada anak, yang si Timah tu tak tau apa cerita, lepas satu-satu boyfriend. Yang si
SPM tu pun dah bercerai juga dan ex-husband dah kawin dgn yang lain. Aku tahu cerita ini semua pun from other friends. Bukan aku tanya.

Allah tu Maha Kaya, Maha Adil & Pengasih. DIA tahu setiap hati budi hambanya. To me, kalau mereka nak buat 'reunion' dengan aku pun, buat lah, aku tak de hal. Aku happy dengan hidup aku sekarang. Dan aku bersyukur dengan apa yang berlaku dulu. Ada hikmahnya, Allah jadikan ini semua.

Those yang close dengan aku, memang tahu, I treassure friendship. Aku sayang setiap kawan-kawan aku. Tak kira lah bagaimana pe'el diaorg tu, aku tetap anggap kawan baik. Tapi sekali kawan tikam belakang, pun aku tetap maafkan and anggap kawan juga. Tapi kalau lagi sekali buat hal, sorry ya, not forgiven. You can go to M*****!! ye.

Ya ALLAH, terima kasih tunjukkan aku segala-galanya. Semoga orang-orang itu menerima hidayah.

So long friend!


7 comments:

Papakeechee said...

erkkk!!! because u pregnant diorang buat cam tu??? pelik tul ... but betul ke facts tu??? ... maybe SPM saje buat buat statement tu so that u and Siti and Timah dah tak kawan ....

hmmm ntah la ... ber macam2 ragam manusia sekarang eh ... cannot trust anyone .... =_=

CiKaYu said...

tak logik kan? tak pelah, yang penting kita ikhlas dalam berkawan.

C.e.T.o.T said...

aik.. pelik tol.. reason yg not acceptable pada aku... tulah terasa2 gak mcm papakeechee ckp..kot2 SPM yg buat statement camtu tapi Wallahuaklam.. semoga mereka bahagia...

Liz Rohaizat said...

salam kenal.

sebab pregnant, terus xnak kawan? betul ke nie? betul juga kata pengomen pertama. kot2 SPM buat cerita. tp xpe la.. ikhlas tu penting.

CiKaYu said...

Cetot,
iye...pelik kan. tapi skrg ni mcm2 boleh jadi kan. kite ikhlas saje lah.

Liz
hai dear....Allahualam...saya redha je lah.

Nurhayati said...

ape la masalah spm tu.. jgn dilayan orang camtu.. menyakitkan hati je kan.

CiKaYu said...

ridiculous kan yati....betul, malas nk layan

Post a Comment