Monday, October 18, 2010

Soalan Popular di Hari Raya

Bila berkumpul di Hari Raya, akan berjumpalah sanak saudara, anak keponakan, sepupu sepapat, dua sepupu, anak sedara, cucu sedara, toklang, tok ki, mak uda, pak uda dan kawan-kawan yang lama tak jumpa dan yang sewaktu dengannya. Masa ini lah berkumpul jumpa setahun sekali yang jauh datang beraya, masa ini lah peluang nak beramah mesra, bertanya khabar.


Tapi, banyak-banyak soalan yang dapat high rating, kira top hits adalah :



1) Bila nak tambah sorang lagi ni?
2) Bila nak berbadan dua?
3) Bila lah Danisha nak beradik ?
4) Danisha nak adik?
5) Bila ko nak pregnant ni, jaga badan ke tak nak gemuk ?? (ini soalan lagi dahsyat kan, mau berdesing telinga kan dengar. Rasa kecik je org yang tanya tu saya tengok!!)


Jawapan saya :: AMIN, insya'allah. Tolong lah doakan untuk saya.

Perlu kah saya heboh kan satu dunia yang saya sedang berusaha untuk mengandung?? Saya rasa tak perlu kan. Cukuplah hanya saya dan keluarga saya saje yang tahu.

This December gonna be my final semester of my degreee. Insya'allah I'll be graduating next year. Mohon ALLAH permudahkan segalanya. And by now, I'm ready to conceive.

By this December, I'll be 32 yrs old. Next year, 33. I've always dream to have a big family. At least 3 - 5 children. I came from big family, 7 siblings which is I'm the 3rd. It's so wonderful when we're together, enjoy sitting together and chatting, kutuk-mengutuk each other, oooh that's compulsory for us and laughing to old jokes or things that we had made fun during our younger days. I can see my parents happy face, having us around them. Dengan cucu-cucu yang sentiasa buat havoc kat rumah nenek & atok. Seronok.


But, looking back at my 1st pregnancy history, I admit, I was traumatize. Alhamdulilah, my 2nd pregnancy, ALLAH blessed us with a wonderful and adorable lil' lady. Dia lah pengarang jantung kami berdua.


Membesarkan Danisha memang tak susah, menyenangkan kami saja, tetapi, bile kejadian setahun lepas, kes di Nursery which I've not told you, my readers, about what had happened when Danisha was admitted at HUKM at the age of 5 months, for partially treated meningitis. Untill now, I stil feel traumatized. Up to now, I still have not forgiven the nursery.


Ssaya berserah kepada ALLAH semuanya. Saya juga berdoa kepada kawan-kawan yang masih berusaha untuk menimang cahaya mata agar dikurniakan bidadari dari syurga, Insya'allah. Amin.

4 comments:

TK said...

Semoga hajat tercapai. I am 38 and only have 2 children. Menyesal tak beranak byk2. 2 mana cukup!

A D I A said...

soalan yang dapat dielakkan tu. i dulu takde anak selalu la org tanya2 sampai nak sentap dah. skrg ni jgn tanya bila nak 2nd pulak ye, sama cam u; traumatize skit. ambil masa nak lupakan tu hehe.

tapi danisha dah besar kan?

CiKaYu said...

TK
syukur apa yg kita ada kan....38 tu boleh lagi tu.

Adia
danisha dah 2yr3mo. dah molek kan kalau beradik...

ERMAYUM said...

bak kata Maher Zain inshaAllah (dia eja lain hehe)
insyaAllah dear insyaAllah

Post a Comment