Thursday, December 2, 2010

18mo Baby kena plaster mulut

Pepagi lagi, terus dapat message dari YM dari Cetot. Suh baca blog dia skrg juga, I pun pegi lah tengok, apa ke hal lah minah ni Buzz aku pepagi suh tgk blog dia.

Buka je blog, terbeliak mata aku. Kuang ajo punya nursery, dah lah staf ko yang buat, tak ngaku pula tu. Ni bukti ada lagi taknak mengaku lagi!! Mmg sakit mental agaknya nursery ni. Geram aku, paling pantang benda cam gini jadi...

Saya copy dari blog CETOT


Oh my GOD, see…. tak senonoh punya nursery dekat Putrajaya.. boleh ke buat macam ni….. owner taska pon buat-buat tak tau pulak.. jom kita lekatkan mulut dieorang balik !!! huh.. hangennnn satu badan!!


PUTRAJAYA - Tindakan tidak berperikemanusiaan seorang pengasuh yang bertindak menampal mulut, muka dan tangan anak asuhannya dengan pita pelekat semata-mata untuk memaksa kanak2 itu diam memakan diri apabila dia ditahan baru2 ini.

Pengasuh berusia awal 20-an itu ditahan pada pukul 4 petang pada 23 nOvember lalu di sebuah taska di Presint 14 di sini selepas pOlis menerima satu lapOran daripada ibu Raif Alfian Farid Alfian, 18 bulan.

Kejadian tersebut telah berlarutan sejak OgOs lalu tetapi hanya diketahui ibu mangsa, Hazlina Rahmat, 29 apabila dia dimaklumkan Oleh penjaga kepada kanak2 lain yg turut menghantar anak mereka ke situ 18 nOvember lalu.

Hazlina ditunjukkan sekeping gambar di mana tertera imej anaknya yg sedang menangis dgn mulut, muka serta tgn nya dilekat dan diikat dgn pita pelekat.

Difahamkan taska tersebut mempunyai 5 pengasuh yg mengasuh lebih 30 Orang kanak2 berusia antara 2 bulan hingga 6 tahun dengan kadar bayaran RM300 sebulan.

Hazlina mendakwa, walaupun masih belum pandai bertutur, Raif seakan cuba memberitahunya sesuatu kerana kerap menangis dan menendangnya setiap kali hendak ke taska tersebut.

“Anak saya akan menangis @ merengek kerana dia trauma setiap kali ternampak benda yg dilekatkan dgn pita pelekat.”

“Saya cuba bersemuka dgn pemilik taska namun dia menafikannya sehinggalah saya membuat lapOran pOlis.”

Dakwa Hazlina, terdapat kanak2 lain yg turut dilayan dgn buruk seperti tgn mereka dimasukkan ke dlm laci & dibiarkan menyusu sendiri.

sumber: Kosmo 30 nOv. 2010


Seriously, kalau melibatkan nursery, saya dah serik. Saya ada bad experience with nursery, menyebabkan Danisha admitted HUKM for 11 days dan juga saya hampir2 kehilangan dia. ALLAH je yang tahu perasaan saya. Dah lah kehilangan cahayamata, saya takkan kehilangan lagi. Namun, dugaan ALLAH siapalah yang boleh ramal kan.

Mommies yang hantar anak-anak ke nursery, saya harap keadaan ini tidak berlaku kepada mommies ok. Insya'allah anak2 mommies semua berada dalam jagaan yang sihat & selamat.

12 comments:

fizamior said...

OMG!!!!!!!!! giler betul! sgt tak berperikemanusiaan.!!!!! bongok punya pengasuh. cuba anak ko tu yg kene plaster mau???!!!!! eiii, bengang giler!!! kjfhhfkslvyuge

CiKaYu said...

fiza,
gile kan...i geram-geram sangat rasa nak bagi penampor. gerammmmm

Anita, Mummy Adzryl said...

geram gilerrrr!! harap2 nursery adzryl tak wat camni! huhuhu. kene wat spotcheck slalu ni... alhamdulillah so far ok. harap2 berterusan ok... huhuhuhu.

CiKaYu said...

Anita,
mmg kena selalu buat spotcheck, tak leh bior je. harap2 nursery tpt u tu ok...insya'allah.

nakedbuttafly said...

aduh k.ayu! kesiannye budak ni. eiii pegi tampal pulak si bedebah yg buat ni. suke2 buat cenni kat anak org .. xde perasaan betul!

MIZZ JAJA said...

jhtnyer...anta laa kt PERMATA..:-)

JeM said...

Alhamdulillah...i am happy with my kids daycare so far...the owner and the caretakers are good and my kids not complaining so far...mintak Allah jauhkan dari semua ni.InsyaAllah.

Drama Mama said...

sampai camni sekali...memang kureng hasam betul la pengasuh tu!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

maya amir said...

ya Allah..sampai gitu skali..dahlaa mahal anto situ, skali buat camtu..gile ape..sue jek owner tu..pastu cuba lekat pita tu kat die..huhu

ladyLOVESleisure said...

Ya Allah, singkat betul otak orang2 yang macam gini. kesian that child, mesti traumatised. diorang tak realised how important it is for early childhood to be normal, balanced with no trauma. geram i baca, kesian tgk the picture of Raif. ini lah akibat kalau kerja takde etika, semua main tangkap muat -- yg boss main ambik jer pekerja takde kualiti pun sapu; yg pekerja tak beretika satu pasal, boleh pulak inflict harm on others.

thanks Cik Ayu for this posting :)

Ainul said...

takutnyer nk hantar arreessa ke nursery tp terpaksa..huhuhuhuhu

noreed said...

ya allah kesiannyer. harus buat balik jer kat pengasuh tu. baru dia rasa...

p/s:maaf ye kunjungan balas agak lewat.

Post a Comment