Monday, April 26, 2010

Kembali ke arena...

Its has been almost a month since my last entry.....where am I? At home and anyway that I'd have been looking for a peace and calm place. Ada exam last week for Sem Januari 2010 and alhamdullilah its over. My last paper was on Friday the 13th eh takde lah...suka sebut kalau sebut Friday. Actually it was on Friday, 23th. Habis je exam, terus cabut balik rumah, packing-packing, zassssssssss balik JB to fetch my girl back to my arm.

Memang everytime exam, not every semesters, occassionally, I'll send my girl to her nenek & atok. Tapi bukan nenek & atok pun yg jaga, but my brothers and sisters are willing to help and volunteer to look after her. Since she has niece and nephews yang boleh dia lenjan main sama-sama, borak sama-sama and gurau sama-sama sampai tak hengat langsung mama & baba dia yang kerinduan ni. For the few days, I rasa nk pengsan kerinduan, mana nak ngadap buku, mana nak ingat dia. But, at least I'm glad because she is well, taken care by my family and I can study peacefully without thinking kesiannye dia kurang attention from me. Dah lah abis masa seharian kat office pastu balik rumah, main2 kejap dgn dia tak sampai pun 2 jam......, then I've to lock myself inside the studyroom. Pastu dengar dia kat luar, ketuk2 pintu, with her sweet and cheeckly lil voice calling mama, nak asyuk (masuk)...mama nak asyuk.....oooo...sangat meruntun hati ok, rasa nak kuar je dari bilik pastu main2 dgn dia. Oleh itu, I, myself volunteer to send her to my mom's place. Jauh lak tu, JB. 4 jam driving semata-mata nak hantar dia ke JB. Berbaloi ke? Kalau nak pikirkan apa2 yang akan terjadi during our journey rasa cam tak berbaloi kan. Nauzubillah. Tapi mak kata, kalau niat kita baik, suci, murni ALLAH akan sentiasa tolong, dengan syarat berdoa lah banyak2. Amin.

Ada 2 tujuan saya hantar dia ke JB. Remember my posting regarding her speech development......Danisha lambat sikit cakap....dah macam2 kami buat so final resort, both of us decided to send her to my mom's place. Kat sana my niece and nephews ada. At least ada kawan...mana tau boleh ajar dia cakap.......at least ada lah sikit vocabs yang buat kami bangga as a parents to hear from her kan....So, alhamdulilah walaupun tak fasih, bile kami balik last Friday, suddenly she said to me, MAMA instead of UMI......rasa cam nak nangis ok......terus kami 3 beranak tak tido borak2 atas katil sampai kul 2am kot. (sampai dari KL kul 12.30am)

Danisha dah boleh sebut nama-nama dlm my family, calling her nenek nenek, instead of atok, bagi words yg susah cam affordability pun dia boleh sebut with pelat lah of course dengar sikit-sikit cam bunyi sama...ni hubbynyer keje lah..tetiba nak bagi perkataan susah terus kan. kesian dia.....

Dan yang lagi lah kesian............dia tak nak balik KL. Eventhough, dia nak ikut kami balik, tapi mungkin dia rasa berat hati nak balik KL. Kesian dia, dan saya pun rasa kesian. Bukan dia takde kawan disini, infact, her nanny's children lagi lah kecik2 gak not really kecik lah tapi dah sekolah, sama baya juga dgn my nephews and niece. Cuma maybe bile dgn family members tu lain sikit kot environment kan. I wish I could turn back the clock, accept job in JB and stay close to my family. What to do, my rezeki ALLAh dah tuliskan kan KL. Redha je lah. Tapi my hubby ada hint2 nk cari rumah kat JB, yang itu I tell more later.

Kesimpulannya, now, my girl is back to our arms again. I feel glad and cant wait to see weekend for our exciting activities. wanna bring her to aquaria and buy her new book.......

6 comments:

Eti said...

Hi, thanks for dropping by my blog. Wow, studying part time ya! Good for you. I taubat lah tak boleh dah nak study otak dah tepu! he!he! nak bawak gi bookstore ya weekend nie? I akan recommend a bookstore dlm minggu nie, nanti check k... have a good week!!! :-)

ERMAYUM said...

hi dear siannya tu la challenge belajar kalu da jadi mammy heheh i tak terbuat kot
anak u bape tahun dear? budak memang ikut pace sendiri anak jiran i 4 tahun pun tak cakap satu2 patah ja sampai mak dia ingat dia bisu hehe but da besar ni elok ja cakap :)

Mummy Dasy said...

Danish 4y after sent him to school baru telus ape yg dicakap... budak x sama biar dia buat sendiri lama2 pndi ah tu..

cikayu said...

eti,
hai dear, great, mmg suka nak cari bookstore yg kids friendly. banyak choices tuk budak2 pilih. so far cuma pegi MPH midvalley or alamanda je.

cikayu said...

ermayum,
juggling with family and study mmg tak leh nak komen bnyk...penat sungguh. my girl baru 1yr10bulan. mengada je kan i nak anak cepat cakap. srkg ni bahasa german dia pun i think lagi bagus kot....kesian anak jiran u tu...kalau i pun cuak. hehehehe

CiKaYu said...

mummy dasy,
kat sekolah ramai kawan kan, so automatically dia dh pandai cakap kan. tapi ur children bijak2 belaka, especially ur girl. comey sangat.

Post a Comment