Thursday, March 4, 2010

APA!!!...dah setahun lebih tak pandai cakap lagi.....


danisha is going to 2yrs old in JUNE. so kire-kire nya budak baya dia, mesti ada dah yang pandai cakap kan. tapi different dengan danisha. dia masih lagi cakap german, kadang-kadang arab, kadang-kadang bahasa kenya, kadang-kadang saya & hubby tak faham langsung. what to expect from her? she's just 21 months....come on lah. tu kata my family. tapi bagi saya, saya risau akan perkembangan dia...different child, different personality and attitude. orang sekeliling banyak bertanya, ada yang anak dh umur 1 1/2 thn, dah lancar pertuturan, danisha lum pandai cakap lagi? lambatnya dia cakap, anak i dah lancar cakap...jelas ...bla..bla..bla........oooo rasa stress juga...tapi apa nak bimbang, asal dia sihat, perkembangannya selaras dengan umur dan kanak-kanak sebayanya, alhamdulilah. dia juga peka dengan apa yang diajar. lets see apa perkataan yang dia tahu setakat ini,

* nak (clearly)
* susu (clearly)
* umi (bbsitter dia bahasakan diri umi, and she can't call me mama, instead call me umi)
* atok (danisha juga akan panggil nenek atok, nenek dia membara je, which is, she's my mother)
* finish (clearly)
* adik (clearly)
* no. 1 & 2 je (3, 4,5 dan seterusnya ilang ke laut)
* amin (clearly, selalunya bile abis baca al-fatihah atau doa-doa before tido)
* nanak (sebenarnya tak nak)
* no (sambil goyang telunjuk jari mcm iklan sabun lux tu)
* apa tu (clearly)
* cha (instead danisha)
*
lego (clearly)
* bird and cat (ada sikit pelat)


yang kesiannya, my hubby frust sebab danisha still can't call him baba....kadang-kadang cam dengar dia panggil, tapi bile dengar balik, makan ati je lah baba dia. i dah boleh terima dia sebut umi instead of mama. redha je lah. itu je yang dia sebut-sebut bile nampak saya. ajar mama pun tetap sebut umi....

apa pun, saya patut berbangga dengan apa saja perkembangan danisha. mummy always know the best for her children and always give her unlimited support and love to her precious.....saya tak sabar nak dengan dia bercakap walaupun org kata, kalau dah pandai cakap, tak terlayan, i'm looking forward that moment...rindu pula kat si kecik ni.

9 comments:

Zety Zin said...

salam ziarah :)

anak-anak saya, dua-dua berbeza milestone diorang.

yang si abang, lambat sikit bercakap compared to adik dia. sampai sekarang masih pelat, tapi sekurang2nya kitorang satu family ni boleh paham lah apa dia cakap.

yang si adik, mungkin sebab ada si abang kawan berborak, dia punya speech development tu cepat sikit berbanding abang. vocab lebih cepat berkembang.

anyway, saya rasa danisha punya perkembangan tu nampak normal pada saya. banyak juga words yang dia dah tahu, kalau nak dibandingkan dengan anak sulung saya masa dia baya danisha.

no worries ye.

just my dua kupang :)

CiKaYu said...

zety,
thank you. saya tk patut buat comparison kan. saya pun notice maybe sebab dia tiada teman sepermainan yang boleh diajak bermain kecuali kami berdua as her parents. tq for your support.

isz_3707 said...

babe, lain budak lain plak pencapaian-nya. ada yg slow, ada yg laju. just give her as much time she needs. kang dia dah mula cakap u pulak xterlayan (macam i, asik soh anak diam je, zalim x? haha)

sabar yer. maybe dia lambat bab cakap tapi laju bab lain. give her some time, ok? :)

C.e.T.o.T said...

takper.. its okay roy.. our surrounding memang selalu buat kita stress, try to ignore what they said. Macam aleeya n armand lambat jalan. aleeya setahun 3 bulan, armand setahun 4 bulan...bile berjumpa orang.. mulelah mcm2 dengar..sakit gak dengar tapi tahanjekla dah perkembangan lain2kan.. dah train2 tiap2 hari pon lambat juge.

Kalau percakapan pulak.. 2 2 dalam level yang biasa.. not so cepat and not so lambat.. cuma armand nak kenal gambar kalau tengok buku lambat sikit sbb mama n papa nye busy beno nak mengajar sekarang ni.. dulu masa aleeya rajen..almaklumle anak pertama..kekeke...

ape2 pon.. icha okayje sebab da byk juge die pandai cakap tu...kasi can la orang tu puji anak die sendiri, kalau tak , xde pulak org nak puji anak die...hahaha

cikayu said...

cik is
tq for the support.really appreciate that..

cetot,
apa-apa pun, parents kena sentiasa bagi support kat anak2 kan. ko dah ok lum?

Nurhayati said...

zara pun sama gak.. byk bahasa german dari betulnya. takpe la ayu.. yg penting kita tau anak kita camne.. tak semestinye cepat cakap tu pandai.

CiKaYu said...

yati,
betul..betul..betul..

snowiffy said...

babe, ok kan aje cos my dania pun coming apr ni 2 yrs. lom pandai ckp tpi dia paham apa yg org ckp. pada i tu normal as long as dia sihat. btw...i lagi suka dgr diaorg ckp german. sgt cute! n bukan smua org bole ckp camtu. m gonna miss tis moment bila dia da besar nnti. treasure tis moment babe :)

cikayu said...

snowiffy,
thanx yaa...i pun cam sayang nyer kalau dia dah ilang bahasa german dia tu...how time flies...

Post a Comment