Friday, May 29, 2009

kesabaran seorang isteri

pepagi buta, tatkala mood keje masih lagi swing.....dtg lah teman sekerja dgn muka yg agak suram...dlm hati kata, ni mesti ada pblm ni. perhatian...ni bukan cerita saya yg pura-pura kata cerita kawan saya ye...ni mmg cerita benar....

dia memulakan bicara dgn nada yg agak slow.....dia kata dia lama bersabar dgn suami dia. setelah hampir 5 tahun berkahwin, kesabarannyer sentiasa teruji. awal perkahwinan, semua indah belaka...ciuman pagi, petang, malam, tgh malam tak pernah tiada...bile dah ada anak, (baru sorang, umur 2 thn, boy) lama kelamaan ciuman kurang diberi...katanye kecuali ketika mau menunaikan nafkah batin. dia rasa terpinggir, rasa tidak dihargai, rasa tidak dihiraukan, rasa keseorangan dan macam2 lagi perasaannye. walaupun segala nye dilengkapi, tanggungjawab pada anak tidak diabaikan, makan pakai disediakan tapi 'sentuhan' sayang tu makin pudar....saya mendengar dgn rasa kesian & sayu pun ada. dia cuma mahukan perhatian dan belaian....bukan sekadar ibu & isteri dalam rumahtangga. dia mahukan lebih dari itu...dia mahu dilayan sebagai kekasih. pelbagai usaha telah dilakukan tuk memulihkan hubungan.....tiada kerjasama dari suami. bertanya lah saya soalan bonus, adakah dia ada kekasih....dia pandang ke muka saya, tiada...sbb dia sentiasa berada di rumah dan weekend pun sentiasa bersama, cuma dia skrg lebih suka abiskan masa dgn helikopter yg boleh dicontrol dari jauh tu.....merupakan hobi terbarunya....berjam-jam masa dihabiskan mengadap benda itu...bangun pagi ingat itu, sblm tdo, mengadap benda itu dulu, bile weekend ajak keluar jalan2 tapi singgah padang, pegi main helikopter tu...(dlm hati, sib baik laki aku xde hobi, sekdar tgk motogp, ok lagi...) bnyk duit di habiskan ke hobi itu....tak beri galakan?? dia sentiasa sokong apa saje suami mahu buat, bantu dari segi moral dan juga wang ringgit....bukan murah nak beli spare part tu semua..mau makan ratus & ada yg ribu....fuyoooo, aku pun tak terpikir sampai berhabis gitu... tu yg buat kan lagi tension si kawan ni. nak buat camner, kalau tak bagi sokongan, kata isteri tak memahami, tak cuba nak faham minat suami, macam2 lagi di kata oleh suami, nak tak nak diturutkan juga. ... bile tiba birthday or anniversary mmg tetap ada hadiah...tapi bukan material yg si kawan ni mahu tetapi belaian dan perhatian.....

saya tarik nafas panjang2....lihat si teman ni bukan lah seorg perempuan yg selekeh, up to date, berhias, kulit sawo matang dan manis...sentiasa kemas bile pakai tudung...tak macam aku ni...asal boleh je.

saya beri dia sedikit nasihat walhal takut lah pula terjadi pada diri sendiri....semampu saya berikan dia semangat dan sedikit panduan...mungkin harus dia bersua muka dgn si suami berbincang lebih dlm masalah masing2. mungkin lelaki tidak perasan apa yg kurang dan apa yg tidak diketahui oleh si suami. dia keluar dari bilik saya dgn senyuman...katanya at least lega hati bile dah diluah semua........

saya cuma mampu berdoa agar tiada yg buruk berlaku....tiba2 terpikir kan rumahtangga diri sendiri...alhamdulilah semua itu tidak berlaku, berdoa agar keadaan tidak akan berubah, kalaupun berubah adalah tuk kebaikan dan lebih baik. terpikir sejenak ada juga kawan lain yg punyai masalah lebih dahsyat yg melibatkan org ketiga...aduhai...org lelaki apa lah yg dimaukan lagi dari seorang wanita yg bergelar isteri...diberi anak sudah, dijaga makan pakaian pun sudah..tip top lagi...dibelai pun sudah...ALLAH maha mengetahui...

5 comments:

C.e.t.O.t said...

aku plak terasa sebab aku pon da kurang berikan belaian kasih sayang, pakaian makan semua pon dah kureng.. aduss....

sarah al -idrus said...

wah..mencabar kan kehidupan berkahwin ni.
fitrah wanita mmg sukakan belaian dan perhatian kan..hm..

CiKaYu said...

cetot,
:-)

sarah,
wanita kan seorang yg sensitif... ;-)

Suzie said...

kesian kwn awk tu...mmg tertekan,kdg baca sana sini org tulis dlm blog pasal kebahagiaan mereka.btl ke or being pretentious??

harap dia tabah,nak bg nasihat pun sy baru kawen 6bln...byk lg cabaran yg sy belum hadap.tp mungkin btl pandangan awk...kena bincang face to face n luahkan apa yg terbuku..

CiKaYu said...

suzie,
waa...selamat pengantin baru...welcome to the club...rumahtangga ni beautiful sebenarnye.....need to explore more....

Post a Comment