Tuesday, November 1, 2011

Muffin in da house!

Semua orang suka makan muffin kan.....macam-macam jenis muffin kan. Personally, I love banana and vanilla muffin, so-so on chocolate muffin, pleaseee dont take it too hard choc lovers.... 

Last weekend, on Saturday specifically, I went to Children's and Open Day of Lil Tot, a kindergarten and daycare centre was held on Saturday at Impian Jaya, Kajang playground. We had lots of fun there, exposed Danisha to the real world of kindergarten, of course she was so happy and clueless at first but after 1/2 hour there, out of control. I'll keep the full story later. Let's talk about muffin. 

I was so excited to make this chocolate muffin. Org tak pernah buat sebarang kek, siap google the method and youtube for the whole of week... hubby siap boring, tak abis-abis utube muffin, buat tak juga..... all the method sama lah, janji sedap. Mestilah kena ber'utube' i ni bukan Nigella Lawson or Anna Olsen tau..... uhuhuhuhuhu!

So, gigih mengoogle resipi dan cari kat youtube cara-cara buat muffin.Teruja betul tau. Penat-penat setengah hari kat padang Lil Tots tu, tak kisah lah penat lelahnye.....teruja nak buat. Settle kan keje-keje rumah & Danisha, siap mandi, bagi susu, tidokan dia dgn pertolongan hubby. Muffin punya pasal, tak dapat nak berjemaah nap bersama. 


After analyzed a few recipes, so finally follow the recipe from this Mamafami blog. Sangat moist dan lembut. Saya tak suka muffin yg agak keras. Kalau dibiar beberapa jam, lagi lah cam kek bantat. So, selama 1 jam di dapur, kelentang...kelentong... bunyi mixer..... ini lah hasilnya!

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

 Maaf ye, presentation tak berseni langsung. Tak ghairah nk tengok lama-lama yea.....pakai henphone jee. Tak mampu nak milik DSLR lagi....

CHOCOLATE MUFFINS Posted by MamaFaMi
Source : Izahdaut


Ingredients :

1 cup flour
1/2 cup cocoa powder
1/2 teaspoon bicarbonate soda
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon nescafe granules - i skip
1 tablespoon milk powder
1/2 cup sugar
2 eggs - lightly beaten
1/2 cup cooking oil
2 tablespoons condensed milk
1/2 teaspoon vanilla essence
1 tablespoon juice of a Sunkist orange (I substitute with Sunquick)
1/2 cup hot water



Method :
1. Sift all the dry ingredients into a big bowl.
2. Add in sugar and mix well using a whisk.
3. In another bowl, add eggs, cooking oil, condensed milk, vanilla essence and sunquick. Stir using a whisk.
4. Pour the liquid into the dry ingredients and mix.
5. Finally add in the hot water and mix till well combined.
6. Spoon into the prepared cups, almost full.
7. Bake in a preheated oven at 180 C for 25 minutes.


 Nak juga amik gambo separuh naik...

 Baru masuk dalam oven, maapkan lah betis bunting padi ku itu yea.....
Ooohhh ya, nak cite, silicone tu dah beli lama gile, almost setahun dengan Kak Mira, masa dia tinggal UK dulu, sampai dia dah balik for good, dah menetap kat Shah Alam dahhh......baru sekarang rasmikann.....


Akhirnyaaa......penat lelah mama berminggu-minggu buat research muffin ni disukai oleh anak & suami... saya jamah sebiji dari 10 biji yang dibuat. Kalau sendiri buat, memang sendiri tak lalu nak makan. 

Sekian, jemput makan!

6 comments:

zarin said...

berbaloi usahamu itu hihi
anyway, i suka statement yg last tu..sendiri buat sendiri tk lalu nak makan kan! kan!

Joy said...

my fav too. lama dah x buat muffin gak ni.. beli je sokmo ;)

Zulaikha Mohamad said...

cantik je muffin tu.. pasni bley buat cake plak.. hehe

maya amir said...

kalau resepi mamafamie, adalah sgt best... saya percaya ia adalah sgt sedap:D

hubbymu said...

hehehe mama buat mmg best!

model pakaian muslim wanita said...

salam kenal dari saya,,sukses yahh dengan post nya

Post a Comment